60 år med hyttedrøm

I kveldssolen på Rustand Fjellgrend ligger et dusin med nyoppførte hytter, klare for å realisere hyttedrømmen. De moderne laftede hyttene står støtt i bakken, klare for å ta imot det Blefjell kan by på av vær og vind.

Bekymringsfri sone

For Kristian og Ingeborg ble hyttedrømmen realisert for å skape en avkoblingssone i hverdagen. Valget falt på Blefjell, en drøy times kjøretur fra Lier. I prektig fjellandskap kan paret endelig koble av, etter at de i høst overtok kvalitetshytta fra Norske Fjellhus. Men det er et hyttemarked som er alt annet en bekymringsfritt nå. Hva gjorde at de valgte å realisere hyttedrømmen?

– Tanken på å kjøpe hytte kom allerede forrige sommer, så for oss har dette vært en modningsprosess, forteller Kristian. På dette tidspunktet gikk vi fra å bo i en lettstelt leilighet, til å overta en gård i Lier.

Det å overta en gård bringer med seg en del arbeidsoppgaver. Til tross for at det ikke er drift på gården lenger, er det fortsatt en del ting som henger over paret når de er hjemme.

– Det ble viktig for oss å ha et sted hvor vi kunne slappe av. Her på hytta kan vi ha en bekymringsfri sone og nyte naturen rundt oss, forteller Ingeborg.

I sommer gikk paret aktivt inn for å skaffe seg en hytte og begynte først å lete på Finn. Siden Kristian tidligere gikk på skole i Kongsberg, var ikke Blefjell helt ukjent for dem.

– Vi hadde vært her oppe og sjekket ut området året før, og i sommer tok vi kontakt med Kjell Hatland i Norske Fjellhus, som tok oss med rundt og viste oss forskjellige aktuelle tomter på Blefjell.

Valget falt på modellen Fjellstul 2, som er en arealeffektiv sportshytte av høy kvalitet som Norske Fjellhus produserer.

– For oss var det viktig at det var en kvalitetshytte og at det ble brukt norsk tømmer, forteller Kristian. Norske Fjellhus er en stabil og god leverandør som vi kunne stole på. Ekstra trygt var det at de har eksistert siden 1962, og har bygget mange hytter her opp igjennom årene. Vi har noen bekjente som har brukt dem som leverandør, og de var veldig fornøyde!

Lokal tilhørighet siden 1962

I løpet av 60 år har Norske Fjellhus produsert og bygget over 3000 hytter på Blefjell og på Vegglifjell. Ved foten av Blefjell i Flesberg ligger deres produksjons- og automatiseringsfabrikk. Her produserer den erfarne hytteleverandøren nøkkelferdige kvalitetshytter som kan settes opp på flotte tomter. Med sin lokalkunnskap bygger og tilrettelegger Norske Fjellhus all nødvendig infrastruktur til sine egne hytter, ved hjelp av sitt eget entreprenørfirma, RH-Entreprenør AS, som er en del av RH-Gruppen.

Den lokale nærheten til Blefjell og Vegglifjell har vært der siden Norske Fjellhus startet opp i 1962. For foreldrene til Jon Langset (66), var det naturlig å velge Norske Fjellhus som hytteleverandør da de skulle bygge på Fagerfjell i 1968. Tømmerhytta, som ligger noen steinkast fra Fagerfjell skisenter, har blitt flittig brukt opp gjennom årene.

– Foreldrene mine var gode venner og i familie med grunneier der hytta ligger, forteller Jon. På grunn av beliggenheten til tomten falt valget naturlig på Norske Fjellhus med sin lokale tilhørighet. Da hytta ble bygget tilbake på 60-tallet var det «vann til hyttevegg» og utedo. Den hadde 4 soverom, en stue og et lite kjøkken.

– Nå har hytta fått innlagt vann og avløp og et moderne kjøkken, forteller Jon. Etter at jeg og kona overtok hytta for ca. 20 år siden valgte vi å oppgradere til dagens standard.

Hytta, som snart er 55 år gammel, har vært et samlingssted for familien. Den ble bygget da Jon var 12 år, og plasseringen var perfekt med tanke på Fagerfjell Skisenter, som ble bygget rundt samme tid.

– Vi var 3 brødre som ofte brukte mange timer ute i snøen. Vi tilbrakte mye tid i skitrekket og gikk ofte på ski inn til Bletoppen/Store Ble, hvor vi gjerne startet turen med å ta heisen til toppen av skitrekket.

I tillegg til å være et samlingssted for familien, brukes også hytta til å arrangere «Fagerrock». Anders, sønnen til Jon, er trommis, og de siste 7 årene har de avholdt en 48 timers gratiskonsert, fylt med rockemusikk, latter og glede. I sommer var også den norsk-amerikanske artisten Chris Medina med.

– Anders samler inn musikere og lydmann til deres «friminutt», og så står jeg for mat og drikke. Så er det gratis konsert for de som ønsker en trivelig kveld og natt, smiler Jon.

Hytteprosessen

Enten du er av den spontane sorten, eller trenger en modningsprosess, har Kristian og Ingeborg noen tips til deg som ønsker å realisere hyttedrømmen.

Ingeborg forteller at det for dem var viktig å sette opp budsjett, slik at de enkelt kunne få oversikt over alle utgifter og muligheter.

– Etter dette måtte vi finne ut hvor vi vil ha hytte, legger Kristian til. Her tok vi oss tid til å researche og bli bedre kjent med de forskjellige områdene. Ved å kontakte Norske Fjellhus ble det letter for oss å kunne hente inn lokal kunnskap, i og med at de kjenner områdene her på Blefjell ut og inn.

– I tillegg til dette var det viktig for oss at hyttefeltet var lett tilgjengelig, godt opparbeidet og utviklet – uten at man mister naturen og det «urørte» rundt og utenfor hytta.

De har også tatt sine forhåndsregler på hytta før en vinter med høye strømpriser, og har blant annet installert varmepumpe. Solcellepaneler har også blitt vurdert. I budsjettet de lagde hadde de også tatt høyde for økte strømpriser, noe som var med på valget av type hytte.

Fjellstul 2 virket som en godt isolert hytte, med en ordentlig kvalitetspeis. I tillegg er vi selvforsynt med ved hjemme fra gården, og vi har en smarthytte som gjør at vi kan styre temperaturen hjemmefra, avslutter Kristian.

Er du interessert i en av våre mange hyttemodeller? Les mer her!

Se flere bilder av hytta til Kristian og Ingeborg: